Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

Ομιλία του Κώστα Τσαρούχα

Οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου, Γυμνασίου και Λυκείου Κάτω Τιθορέας,η Κίνηση Αντίλαλος και ο Πολιτιστικός -Εξωραιστικός Σύλλογος Φιλοποίμην Φίνος σε συνεργασία με την Εκκλησία της Κάτω Τιθορέας σας προσκαλούν στην ομιλία του δημοσιογράφου Κώστα Τσαρούχα με θέμα "Ναρκωτικά,μύθος και πραγματικότητα" που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013 και ώρα 12.00 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο της Κάτω Τιθορέας.
Η παρουσίας σας θα μας τιμήσει ιδιαίτερα.
Με εκτίμηση 
Οι Πρόεδροι των Συλλόγων

Κυριακή 3 Μαρτίου 2013

Τα βραχιόλια του Μάρτη


Ήρθε η άνοιξη ,αφού ημερολογιακά ήρθε και ο Μάρτης.
Φέτος επιλέξαμε ένα παραδοσιακό τρόπο να υποδεχτούμε την άνοιξη!
Με βραχιόλια του Μάρτη.
Ο Μάρτης είναι ο πρώτος μήνας της Άνοιξης. 
Οι μητέρες δένουν ακόμα και σήμερα στα χέρια των παιδιών τους ένα βραχιόλι από πολύχρωμες κλωστές, που το λένε «μάρτη», για να μην τα «μαυρίσει» ο ήλιος. Είναι ένα μαγικό προφύλαγμα για τη νέα εποχική περίοδο. Το περίδεμα αυτό το φορούσαν τα παιδιά ως τη Ανάσταση ή ώσπου να πρωτοδούν χελιδόνι. 
Το μήνα αυτό τα παιδιά έφτιαχναν ένα ξύλινο ομοίωμα χελιδόνας, το οποίο στόλιζαν με ζουμπούλια. Έπειτα το γύριζαν από σπίτι σε σπίτι σ' όλο το χωριό τραγουδώντας τραγούδια για τον ερχομό των χελιδονιών. Οι νοικοκυρές έδιναν στα παιδιά λεφτά, λάδι, κρασί, αλεύρι, σιτάρι. Τα λεφτά καθώς και τα προϊόντα αυτά τα αφιέρωναν τα παιδιά στην εκκλησία. Είναι σημαντικό ότι το έθιμο αυτό επιβιώνει από τους αρχαίους Έλληνες και σε άλλα μέρη της πατρίδας μας όπως στη Μακεδονία, Θράκη, Δωδεκάνησα. Πρόκειται για τα λεγόμενα «χελιδονίσματα» τα ανοιξιάτικα κάλαντα.
Το τέλος του Χειμώνα και τον ερχομό των χελιδονιών γιόρταζαν τα παιδιά από την αρχαιότητα με τα "χελιδονίσματα". Ο συγγραφέας Αθηναίος (2ος αιώνας μ.Χ.) έχει διασώσει ένα "χελιδόνισμα" που τραγουδούσαν τα παιδιά στη Ρόδο. Κρατώντας ένα ομοίωμα χελιδονιού, τριγύριζαν στην πόλη και ζητούσαν φιλέματα. 
Στα πρώτα βυζαντινά χρόνια, το "ελληνικό" έθιμο της χελιδόνας θεωρήθηκε ειδωλολατρικό και στην αρχή απαγορεύτηκε από την εκκλησία. Παρ' όλα αυτά όμως τα παιδιά συνέχιζαν να τραγουδούν τον ερχομό της Άνοιξης και έτσι το έθιμο διατηρήθηκε όπως ακριβώς και στην αρχαιότητα. Σε κάθε μεριά της Ελλάδας, την 1η του Μαρτη τα παιδιά ξεχύνονταν στους δρόμους για να καλωσορίσουν τα χελιδόνια τους, τους αγγελιοφόρους της Άνοιξης. Κρατούσαν στα χέρια τους ένα ξύλινο χελιδόνι και του κρεμούσαν στο λαιμό κουδουνάκια . Πήγαιναν από σπίτι σε σπίτι και έλεγαν τα "χελιδονίσματα" ενώ τα κουδουνάκια συνόδευαν το τραγούδι τους.


Παλιότερα σε κάποια μέρη της Ελλάδας λέγανε τα παιδιά  τα "χελινοδίσματα".

Ήρθε ήρθε χελιδόνα
ήρθε και άλλη μεληδόνα
κάθησε και λάλησε
και γλυκά κελάηδησε:
"Μάρτη, Μάρτη μου καλέ,
και Φλεβάρη φοβερέ
κι αν φλεβίσεις κι αν τσικνίσεις
καλοκαίρι θα μυρίσεις
Κι αν χιονίσεις κι αν κακίσεις
πάλιν άνοιξη θ' ανθίσεις.
Σε άλλα μερη λένε:
"Του Μάρτη χελιδονίσματα"
Χελιδόνα έρχεται
από μαύρη θάλασσα
θάλασσα επέρασε
τη φωλιά δε ξέχασε
εν δυο, εν δυο.

Μάρτη, Μάρτη βροχερέ
και Απρίλη δροσερέ
τα πουλάκια κελαηδούν
τα δεντράκια φύλλα ανθούν
τα πουλάκια αυγά γεννούν
κι αρχινούν να τα κλωσούν. 

Αυτό που κάναμε σαν διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου ήταν να πλέξουμε με άσπρη και κόκκινη κλωστή τα βραχιόλια του Μάρτη και να τα προσφέρουμε στα παιδιά και στους εκπαιδευτικούς.
Τελειώνοντας θα δείτε και μερικές φωτογραφίες.
Ελπίζουμε να ήταν μια όμορφη έκπληξη για τα παιδιά.
Καλό μήνα ,καλή άνοιξη και του χρόνου!!!